Kurzy řečtiny

Vydejte na cestu ke kořenům evropských jazyků


Řečtina patří k nejstarším jazykům, její kořeny sahají až do 14. století před naším letopočtem a od doby svého vzniku ovlivnila mnoho jazyků. Vždyť jenom čtvrtina anglických slovíček pochází z řečtiny! Dá se tak s nadsázkou říci, že se s jedním jazykem se naučíte desítky dalších.


  • Slušný zástup mluvčích. Řečtina je sice úředním jazykem pouze v Řecku a na Kypru, ale domluvíte se s ní třeba i v Turecku a Albánii. Po celém světě mluví řecky skoro 13 milionů lidí.
  • Oblíbená prázdninová destinace. Krásné počasí, skvělé jídlo, báječné koupání, na 3 000 ostrovů – to jsou vlastnosti, které z Řecka právem činí oblíbenou letní destinaci. I z toho důvodu popularita řečtiny v posledních letech stoupá.
  • Alfa a omega. Řecké písmo alfabeta je nejstarším dochovaným písmem v Evropě, mnohé z jeho 24 znaků můžete znát z matematiky jako symboly. A i kdybyste neměli hovořit řecky plynně, vždy je fajn aspoň dokázat přečíst dopravní značku nebo menu v restauraci. 
  • Libozvučný jazyk. V řečtině znějí i naprosto obyčejná slova a fráze jako „Prosím“ (Parakaló) nebo „Dobrý den“ (Kaliméra) jako něco exotického a vznešeného.
  • Bohaté kulturní zázemí. Řecká kultura položila základy moderní evropské kultuře – vždyť třeba taková filozofie, divadlo, astronomie nebo demokracie pocházejí z jejich kreativní dílny.