(11. 01. 2017) Rok 2016 v Channel Crossings

Rok 2016 byl pro nás všechny v Channel Crossings nadmíru zajímavý a plný událostí. A úspěšný, za což vděčíme nejen našim zákazníkům, ale také všem zaměstnancům, spolupracovníkům, lektorům, překladatelůmpartnerům v Česku i v zahraničí. Tohle vše nás zase o kus posunulo na naší cestě stát se nejlepší jazykovou společností v ČR. Pojďme se blíže podívat na to, co nás v tomto roce potkalo.

Obchod vždy až na prvním místě

Přirozeně musíme začít tím, jak se nám vedlo v našich obchodních činnostech. Hned v lednu jsme zvládli naši největší tlumočnickou akci, a to 6 jazykových kombinací pro společnost Faiweley Transport, dokonce včetně tlumočení z angličtiny do švédštiny. Velké akce nás provázely v průběhu celého roku, ať už se jednalo o vzdělávací, překladatelské nebo tlumočnické projekty.

Na jaře jsme převzali veškerou jazykovou výuku ve společnosti MB Tech Bohemia v Praze a Mladé Boleslavi a v červnu jsme pod svá křídla převzali také kompletní testování a jazykové audity pro ČSOB Pojišťovnu. Dařilo se nám i na podzim, kdy jsme rozběhli velký intenzivní vzdělávací projekt v renomované společnosti Veeam Software pro několik desítek studentů. Na konci října jsme se potom s našimi tlumočnickými a konferenčními službami podíleli na konferenci „Reliéf“ pořádané Interpolem a Národní protidrogovou centrálou, která pojednávala o nových metodách identifikace při odhalování organizovaného zločinu. Snad jsme i tak alespoň trochu přispěli k boji s ním.

I v našich pobočkách v Karlíně a Radotíně jsme se celý rok nezastavili. Celkem jsme na obou pobočkách uspořádali 191 otevřených kurzů v různých intenzitách a pro různé věkové skupiny. Několik stovek studentů jsme také vyslali na studium do zahraničí, ať už se jednalo o krátkodobý jazykový kurz, nebo studium na střední škole. Jen v našich dětských a mládežnických kurzech s doprovodem se jednalo o čtyři desítky studentů. Rok 2016 však přinesl i obavy z cestování, které byly způsobeny některými nepříznivými událostmi ve světě. Pád kurzu libry po britském referendu o vystoupení z EU ovšem přispěl ke zlevnění jazykových pobytů a tím i k opětovnému zvýšení poptávky.

S našimi klienty a studenty jsme ovšem neřešili pouze obchod. Jako každý rok i v roce 2016 jsme pro ně uspořádali několik společenských akcí, z nichž největší bylo divadelní představení „Mnoho povyku pro nic“ v Divadle v Dlouhé. Už teď se těšíme na společná setkání v roce 2017.

setkání s klienty v Divadle v Dlouhé společenský večer pro klienty jazykové agentury Channel Crossings společenský večer pro klienty jazykové agentury Channel Crossings

Nová vlna

Do našeho portfolia jsme zařadili několik novinek. Jednou z největších je náš projekt zaměřený na podporu využívání metody CLIL ve výuce (propojení jazykové a obsahové výuky). 7. dubna jsme uspořádali velkou konferenci „Inspirace pro CLIL“ pro stovku účastníků a během roku pak semináře pro téměř dvě stovky lektorů. Naše řada učebnic Labyrinth, kterou průběžně rozvíjíme a doplňujeme, tak proniká do povědomí učitelů a ředitelů škol po celé ČR.

Nová řada jazykových odpolední pro děti v Radotíně, kterou jsme na podzim tohoto roku rozjeli, je dalším rozšířením naší nabídky vzdělávání pro předškolní děti. V říjnu jsme například přivezli Alexe McConduita, známého autora dětských knih, v prosinci jsme se naučili, jak využít stavebnici Lego pro jednoduché hraní si v angličtině.

Poslední novinka nás čekala na samém konci roku 2016, kdy jsme se (přesně 29. prosince) stali členy Evropské asociace (nejen) překladatelských agentur ELIA (European Language Industry Association). Toto členství je jednak potvrzením našeho usilování o to, stát se ještě lepším dodavatelem překladatelských služeb, a také naší snahy rozšířit spolupráci se zahraničními partnery, a tím i služby pro naše zákazníky.

Naše projekty a CSR aktivity

Kromě obchodních aktivit v Channel Crossings nezapomínáme ani na společensky prospěšné aktivity. Tou největší v roce 2016 byla naše účast na projektu Teribear hýbe Prahou ( https://www.teribear.cz/ ), který pořádala Nadace Terezy Maxové dětem. V rámci deseti dní naběhal pětasedmdesátičlenný tým Channel Crossings složený z lektorů, překladatelů, zaměstnanců a dokonce některých našich klientů 1252,5 kilometrů a dosáhl na 12. místo mezi týmy.

Channel Crossings na akci Teribear hýbe Prahou Channel Crossings na akci Teribear hýbe Prahou Channel Crossings na akci Teribear hýbe Prahou

Vypsat všechny naše činnosti, které jsme během roku realizovali, by tento krátký souhrn protáhlo na několik stran. Pojďme se proto věnovat těm, které vnímám jako nejaktuálnější. Hlavním projektem, kterému jsme se věnovali a který se naostro rozběhl hned 1. ledna 2017 je FLEXI KARIÉRA, jenž je již čtvrtým návazným programem pomáhajícím matkám a otcům zvládnout návrat na pracovní trh po rodičovské dovolené. Významnými projekty v oblasti vzdělávání jsou potom STRATEACH a ECOLIT. První se zabývá podporou učitelů při práci s nadanými dětmi na základních školách (spolupracujeme například s organizací Mensa ČR či Národním institutem pro další vzdělávání). Druhý projekt se zaměřuje na rozvoj ekonomické gramotnosti dospělých a čerpáme v něm díky mezinárodnímu partnerství zkušenosti ze zahraničí. Channel Crossings - vítěz kategorie Odpovědné podnikání mezi malými a středními podniky

Závěr roku nám přinesl za naše společensky prospěšné aktivity a zodpovědné působení (nejen) na jazykovém trhu významné ocenění. Ve Španělském sále Pražského hradu jsme obdrželi ocenění „Podnikáme odpovědně“, které vyhlašuje Rada kvality České republiky a Asociace společenské odpovědnosti.

Kde jste nás mohli vidět

I v roce 2016 jsme naši propagaci rozdělovali rovnoměrně mezi on-line a off-line aktivity. Tou největší mimo prostředí internetu bylo opětovné dopravení pravého londýnského doubledeckeru do Prahy. V září jsme s ním projezdili celý Karlín a Radotín a na fotky nejen z dobrodružných jízd se můžete podívat v naší nové fotogalerii: http://www.chc.cz/photos/ .

Kromě fotek jsme ale i hodně natáčeli, takže se utěšeně rozrostl náš youtube kanál.

Aktivní jsme byli i na dalších sociálních sítích (Facebook, Instagram, Google+, LinkedIn, Twitter) – většině z nich se už dostalo té cti obsahovat ChC profil, takže informace, tipy a novinky můžeme přinášet stále většímu okruhu našich podporovatelů. Zejména některé facebookové posty a příspěvky na Instagramu překonaly naše očekávání. Do příštího roku tedy jen houšť a větší kapky.

Pohled „za oponu“ a do roku 2017

V loňském roce se do značné míry obměnil a zejména rozšířil náš tým, nyní je nás už 41. Nové kolegy jsme přivítali ve všech odděleních, ale díky zkušenostem a nadšení všech se nám daří fungovat stále stejně dobře. Posílil i náš lektorský tým, a to o více než čtyřicet lektorů, díky kterým jsme byli schopni zajistit zvýšenou poptávku po výuce u našich nových i stávajících klientů.

Nepohybovali jsme se ovšem pouze na našich pobočkách v Karlíně a Radotíně, ale i v zahraničí, kde naše kolegyně z oddělení studia v zahraničí strávily v souhrnu celý měsíc a navštívily tak osobně 33 jazykových a středních škol, které jsou stejně jako 300 dalších součástí našeho portfolia. Každý rok se tak osobně seznamujeme s místy, kam posíláme své studenty.

Co nás čeká v roce příštím? Jako na počátku každého nového roku jsme v Channel Crossings připraveni poprat se s výzvami, které před námi budou stát. Pro letošní rok je to například technologický posun v oblasti překladů a rostoucí kvalita strojových překladů, nebo mezinárodní situace, která může mít vliv na cestování a oblíbenost studia v zahraničí, a v neposlední řadě tlak na kvalitu a efektivitu jazykového vzdělávání ve firmách. Na všechny tyto výzvy jsme připraveni.