(20. 03. 2018) Channel Crossings je tu s vámi už 25 let

Před pár dny jsme oslavili 25leté výročí existence naší jazykovky. Přečtěte si, jak se na čtvrtstoletí Channel Crossings dívá náš ředitel Vítek Bican.

25 let - je to vlastně hodně nebo málo? Máte firmy, co existují desítky, ba stovky let. Cítíte, jak jim v žilách proudí historie, jak se opírají o roky tradice a zkušeností. Cítíte, jak jsou stabilní, jak jsou konzervativní, jak jsou zkostnatělé. Cítíte, jak jsou staré.

Máte ale také firmy co existují pár měsíců, či několik málo let. Cítíte, jak jsou energické, jak jimi proudí nápady, jak se do všeho vrhají po hlavě. Cítíte, jak jsou nové, jak jsou křehké, jak jsou mladé.

Nám je pětadvacet. Jsme někde mezi tím. Snad spíše zkušení, stále ještě s nápady, než konzervativní a přitom křehcí. Snad už jsme se trochu otrkali nasbíranými zkušenostmi a přitom nepřišli o všechnu energii, kterou jsme měli na začátku. Věříme, že ano.

Od roku 1993 jsme si prošli mnoha fázemi. Na počátku byl tak trochu chaos, kdy jsme se učili, jak to vlastně chodí v tržní ekonomice. Naší zakladatelé, Lenka a Floyd, se tehdy po hlavě vrhli do podnikání, a protože je to bavilo a šlo jim to, postupně k sobě přitáhli další spolupracovníky, lektory a překladatele. Ne vždy se dařilo, ale povedlo se pronajmout si kancelář a učebny, povedlo se založit pobočku v Radotíně a povedlo se začít s novým oborem jazykových kurzů v zahraničí. To všechno ještě do konce 90. let. Lenka a Floyd a všichni ostatní odvedli tehdy skvělou práci.

Po přelomu století, když nám bylo kolem deseti let, jsme se stali skutečnou firmou, přestěhovali se do krásných prostor v centru Prahy, nabírali další lektory a překladatele, rozšiřovali tým interních zaměstnanců. Všude kolem nás bujela konkurence, ale zase tolik to nevadilo, protože cizí jazyky šly na odbyt. Dostali jsme se mezi 10 největších jazykovek v Česku, pak dokonce mezi pět, ale pořád jsme si udrželi příjemnou atmosféru v relativně malém kolektivu. Měli jsme se fajn.

Pak se ale někdy i nedařilo. V době krize nám bylo něco přes patnáct a nikdo se moc jazyky učit nechtěl. Dost se šetřilo, takže jsme se malinko zmenšili, ale nikdy by nás nenapadlo s tím seknout. Říkali jsme si, že to vydržíme, že těch pár krizových let přežijeme a potom se to zase otočí. I když to bylo někdy na hraně, tak jsme to zvládli a opravdu se to otočilo. I tehdy byli všichni úžasní.

Těžko teď říci, jestli jsme tehdy mohli něco udělat lépe, ale je to jedno. Po pár letech jsme zase dokázali naše zákazníky přesvědčit, že učit se jazyky, vyjet do zahraničí a investovat do kvalitních překladů má smysl. To nám bylo dvacet, byli jsme dospělí a dost se nám to líbilo.

Teď je nám dvacet pět. Jsme ještě o fous dospělejší, ještě o něco zkušenější, snad i o něco moudřejší. A pořád nás to baví. Floyd je sice už dávno zpět v USA, ale Lenka je pořád s námi a pořád o nás pečuje. A všichni jsou stále stejně úžasní, jako vždy, protože to je to, jak Channel Crossings působí na každého, kdo tu začne pracovat.

Je nám pětadvacet – díky všem, kdo k tomu přispěli.

Channel Crossings

jsme tu s Vami 25 let

x

Milý uživateli! Nemůžete se rozhodnout? Potřebujete poradit? Napište nám svoje telefonní číslo a čas a my Vám zavoláme a vyřešíme Vaši poptávku s Vámi.

CS DE EN Dokumenty ke stažení Často kladené otázky